onsdag, april 30, 2008

Dubbelmoral




Miley Cyrus heter barnstjärnan som shockat Amerika genom att bli fotograferad av Annie Leibovitz halvnaken och rufsig för Vanity Fair.

Den eminenta debattören Germaine Greer analyserar bilden och Amerikas reaktion här. Som hon så insiktsfullt beskriver är bilden mycket mindre shockerande än de glamorösa röda mattan-bilder som Disneystjärnan ofta figurerar på, eftersom de säljer henne inte som konst (vilket Leibovitz bild kan göra anspråk på, men en paparazzibild aldrig kan) utan som en 15-årig produkt förklädd till kvinna. Leibovitz bild är kanske ett knep att sälja magasin, men att knepet skulle vara värre, billigare eller mer förnedrande än de Disney tar till för att sälja sina program, är inte bara en lögn, utan en osmaklig sådan.

Det var det här fenomenet jag och Bianca försökte kommentera på i vårt fotoprojekt tidigare i år (se nedan). Lite synd är det allt att vi redan lämnat in det.


1 kommentar:

Anonym sa...

Hörru syrran, har du glömt hur man pratar och skriver svenska? Du har bott där nere alldeles för länge. Chockerande stavas det (och tack för ett alldeles lysande tillfälle för mig att få leva ut min besserwisserhet). Kram!