torsdag, april 10, 2008

Vitt och Svart

Intressant debatt pågår hos UnderbaraClara, som använt benämningen "negress" för att beskriva en (skulpterad) svart kvinna.

Det är lätt att förstå att det finns svenskar som har svårt att förstå hysterin kring ordet. Visst kan man argumentera att det är etnocentriskt att inte sätta sig in i en så värdsomspännade skymf som slavhandeln, i vars skugga miljoner människor lever idag, men historialektioner kan inte ändra följande faktum: slavhandeln kan aldrig betyda i Sverige vad det betyder i tex. Storbrittanien eller USA.

Samtidigt är det så självklart. Man använder inte orden "neger" och "negress". Det spelar ingen roll om de anses PK eller ej, majoriteten av svarta människor vill inte bli kallade negrer och därför gör man inte det. Om man inte har kunskap eller fantasi nog att sätta sig in i historien, får man fejka. Bara säg det inte.

Debatten som följde är intressant på grund av de meningskiljaktligheter som följde kring de andra orden. "Mörk", "mörkhyad", "färgad", "vit", "svart"...

I Storbrittanien är det fullkomligt självklart att kalla människor med afrikanskt ursprung svarta (black). Färgad är totalt förbjudet och anses rasistiskt, eftersom att det sägs från ett vitt perspektiv och då antyder utanförskap - vi är vita och de andra är färgade. Förståeligt.

Mörkhyad (dark skinned) är okej om det sägs i ett sammanhang då det är relevant; tex. av en make-up artist som sminkar en "fair skinned model" och en "dark skinned model". Men att använda "white" om vita och "dark skinned" om svarta är fel, därför att det lägger en liten laddning i ordet "dark skinned" i relation till de vitas vithet.

Att bara använda "dark" (mörk) är kanske okej om det sägs i sammanhanget "dark and handsome", men bara om personen är vit. En "dark" svart person är svart så varför inte säga det, verkar vara åsikten.

Det finns också en stark laddning kring ordet "urban", eftersom "urban music" används för att beteckna "svart musik", alltså hiphop och liknande. Många tycker att det ska heta "black music" eftersom det härstammar från, och är en stor del av "black history", och "urban" antyder att alla svarta bor i städer, gärna i ghetton, och är gansta rappers. Samtidigt finns det en mångfald inom hiphopen idag, och eptitetet "black music" utesluter de som är vita.

Inga kommentarer: